Beschut werk

Wij bieden beschut werk aan iedereen die hiervoor een indicatie heeft of een Wajong uitkering heeft. Beschut werk betekent dat je werkt in een beschermde werkomgeving met aanpassingen en veel begeleiding. We kennen oud beschut (dat is de Wsw, voor iedereen die bij ons is komen werken vòòr 2015) en nieuw beschut (voor iedereen die bij ons komt werken of is komen te werken onder de Participatiewet, vanaf 2015).

Hoe werkt het?

Het UWV beoordeelt of je in aanmerking komt voor beschut werk. Wij kunnen je helpen met de aanvraag. Als het UWV heeft bepaald dat je in aanmerking komt voor beschut werk, dan kun je via iederz een arbeidscontract krijgen. Je hebt dan je eigen inkomen. Heb je een Wajong-indicatie? En wil je wel graag aan het werk, maar heb je hierbij hulp nodig? Ook dan kun je bij ons terecht. Je start dan bij ons in het Instroomportaal. Hier gaan we samen met jou kijken wat je kunt en wat je wilt. Vervolgens gaan we op zoek naar een geschikte werkplek. En mocht het werken toch niet lukken: je blijft recht houden op je Wajong-uitkering.

 

Voor begeleiders

Of iemand in aanmerking komt voor beschut werk is afhankelijk van de mate waarin begeleiding en of aanpassingen nodig hebt op de werkplek. Het UWV beoordeelt uiteindelijk of iemand in aanmerking komt. Wij kunnen ondersteunen bij het indienen van de aanvraag. Op de website van het UWV is meer informatie te vinden over de aanvraag beoordeling arbeidsvermogen.

Wajong

Met een Wajong-uitkering is het mogelijk om bij of via ons aan de slag te gaan. Hiervoor is een positief advies nodig van het UWV. De werkgever kan voor een Wajonger loondispensatie aanvragen bij het UWV. Wij kunnen het instrument van beschut werken met loonkostensubsidie inzetten en zijn verantwoordelijk voor jobcoaching en eventueel andere benodigde voorzieningen. Op de website van het UWV is meer informatie te vinden over werken met Wajong.