Afspraakbaan

Een afspraakbaan is een baan bij een externe werkgever voor iemand die niet zonder ondersteuning of begeleiding kan werken, maar die niet een beschutte werkplek nodig heeft. Werkgevers van afspraakbanen ontvangen een subsidie, waardoor het ook voor hen aantrekkelijk is. Daardoor ontstaat er een win-win situatie. Om een afspraakbaan te kunnen krijgen heb je een indicatie nodig van het UWV. Ben je door je beperking niet in staat om zelfstandig het minimumloon te verdienen, dan kom je waarschijnlijk hiervoor in aanmerking. Heb je de indicatie gekregen dan word je opgenomen in het doelgroepenregister. Daarmee maak je meer kans op werk.

Hoe werkt het?

Het UWV beoordeelt of je in aanmerking komt voor een indicatie afspraakbaan. Hiervoor moet je een aanvraag doen bij het UWV. Dat kun je zelf online doen, of met hulp van de gemeente. De gemeente moet dan wel met jou bezig zijn om je naar werk te begeleiden. Kom je in aanmerking voor een afspraakbaan, dan gaat jouw consulent of jobcoach van de gemeente samen met jou op zoek naar een plek die bij jou past.

 

Meer weten?

Bel 14050 en zeg dat je in aanmerking wilt komen voor een afspraakbaan in de gemeente Groningen. De telefoniste verbindt je dan door of je wordt teruggebeld door iemand van de afdeling bemiddeling en coaching. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek en in dat gesprek legt de consulent je precies uit hoe alles werkt.