Groninger Museum

We werken samen met iederz sinds 2005. In totaal werken er 7 mensen bij ons via iederz, zowel mannen als vrouwen. De medewerkers zijn gedetacheerd als gastheer/gastvrouw. De werkzaamheden hier in het museum bestaan uit: mensen welkom heten, kaartcontrole, garderobe en mensen wegwijs maken. Alle medewerkers staan hun mannetje.

Sterker in je schoenen staan

We hebben net een nieuwe werkkracht erbij. Ze loopt hier langere tijd stage via een BBL-traject. Ze wordt begeleidt door een consulent van de gemeente. Hier in het museum draaien de medewerkers gewoon mee, ze werken op elke plek en op elke positie. Behalve de kassa-werkzaamheden, dat doen ze niet.

Onze medewerkers krijgen de mogelijkheid om cursussen te volgen, zoals Klantvriendelijkheid of Beveiliger Plus. Je merkt wel dat de deelnemers hierdoor sterker en zelfverzekerder worden. Zo hebben we bijvoorbeeld bij de entree te maken met situaties waarbij je goed op je strepen moet staan. Dit moet je wel durven. Ook is het belangrijk om lichaamstaal te herkennen. Bijvoorbeeld wanneer je wel en niet op iemand afstapt. Door het volgen van de cursus gaat dit bij de meesten nu veel beter.

Een beetje extra aanmoediging

De samenwerking verloopt heel prettig. Vaak merk ik er niks van de mensen die hier via iederz werken een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Heel soms hebben ze een beetje extra aanmoediging nodig, maar verder niet. Ik hoop dat de samenwerking zo kan worden voorgezet als het nu gaat.

Sietze Bijsterveld, coördinator beveiliging Groninger Museum.