Stem op Henk en Henk: genonimeerd voor de landelijke taalheldenprijs 2019!

Geplaatst op: 14 januari 2020

Vroeger waren de vrienden Henk Bruinink en Henk Bijlholt afhankelijk van anderen. Bijvoorbeeld als ze wilden pinnen. Dan moesten ze iemand meenemen naar de bank om hen te helpen. Om daar verandering in te brengen, zetten ze in 2018 een belangrijke stap. Ze meldden zich aan bij het Taalhuis om te leren lezen en schrijven en beter met de computer om te leren gaan. Binnen de kortste keren had het duo de smaak te pakken.

Mooi resultaat

Henk en Henk volgden lessen bij het Alfa-college en kregen ondersteuning van het Taalhuis. Ze kunnen al mailen en appen en bereiden zich nu voor op de examens ‘Digitale vaardigheden’ en ‘Taal’. Maar dat is niet het enige. Ze gaven ook al meerdere interviews over hun ervaring met laaggeletterdheid en het belang van onderwijs. Voor de camera en voor volle zalen.

Overtuigen

Het enthousiasme van Henk en Henk werkt aanstekelijk. Ze hebben inmiddels al dertig collega’s van sociaal werkvoorzieningsbedrijf Iederz en de gemeente Groningen ervan overtuigd om ook op taalles te gaan. Ook volgde het duo de cursus voor Taalambassadeur, om zo laaggeletterdheid terug te dringen.

Trots

Doordat Henk en Henk deze weg in zijn geslagen, voelen ze zich vrijer en zelfverzekerder dan ooit. Simone van Leusden, Taalhuiscoördinator van beide cursisten: “Henk en Henk hebben in korte tijd enorm grote stappen gezet. Ze ‘begrijpen’ de computer, hun taal is verbeterd en ze moedigen anderen aan om ook weer naar school te gaan.” Hun taalbegeleider voegt daaraan toe: “Ik ben super trots op ze!”

Stemmen

Vind je dat Henk en Henk de publieksprijs in de categorie taalcursist verdienen? Breng dan vanaf 14 januari 2020 je stem uit op taalheld.nl. Op 3 maart 2020 reikt prinses Laurentien de landelijke Taalheldenprijzen 2019 uit.