Hanna Thomas: “Ik teken en schilder mijn hele leven al. Het is mijn passie”

Geplaatst op: 1 oktober 2020

Sinds kort hangt er in het werklokaal van het Instroomportaal bij iederz aan de Peizerweg een prachtig mooi nieuw schilderij. Geschilderd door Hanna Thomas.

Hanna is 22 en werkt bij het Instroomportaal van iederz.

Leuke reacties
“Mooi hé”, zegt haar begeleider Cor Westra. “De oude muurschildering was nodig aan vervanging toe. Er werd ook wat over geklaagd. Toen hebben we Hanna gevraagd of zij iets wilde maken. Hanna is ontzettend creatief en heeft ervaring met muurschilderingen. Ze zei ‘ja’, en het resultaat mag er zijn. We krijgen heel veel leuke reacties.”​

Passie
Hanna zelf blijft bescheiden onder de complimenten. “Ik teken en schilder mijn hele leven al. Het is mijn passie. Het liefst doe ik het de hele dag. Dit schilderij heb ik in drie dagen gemaakt. Ik had er twee weken de tijd voor gekregen, maar ik werk best snel. Ik wist ook wel wat ik wilde maken. Zoals altijd begin ik gewoon te schetsen en dan zie ik wel wat het wordt.”

Verschillende culturen
“Met dit schilderij wil ik laten ik zien dat iedereen welkom is bij iederz. Het is gebaseerd op verschillende culturen. Er staat bijvoorbeeld een moslim op, iemand in een rolstoel en een homoseksueel. Ik heb me ook laten inspireren door de mensen die hier werken.” “Klopt”, zegt Cor met een knipoog, “ik herken er wel mensen in die hier werken.”

Lastig
De bescheidenheid van Hanna is ook een van de oorzaken dat het lastig voor haar is om een baan in de creatieve wereld te vinden. “Na de middelbare school heb ik de kunstopleiding gedaan. Die opleiding heb ik vorig jaar maart afgerond, maar het lukte me niet om een betaalde baan te vinden. Ik heb autisme en de kunstwereld is een moeilijke wereld. Ik ben heel onzeker en durf bijvoorbeeld niet naar een schrijver toe te stappen en te zeggen, ‘hoi, ik wil graag jouw boek illustreren’. Als kind leerde je vroeger dat je niet brutaal mag zijn, als volwassene moet je juist een beetje brutaal zijn.”

Klik op de foto voor een grotere weergave

Portfolio
Die onzekerheid wordt aangewakkerd door sociale media. “Mijn portfolio staat op Instagram en als ik zie dat een schilderij of tekening weinig likes krijgen, word ik onzeker. Helemaal als een schilder of tekenaar die jonger is dan ik, wel veel likes krijgt. Dat vind ik moeilijk en dat vreet aan mijn zelfvertrouwen. En ik word ook nog eens jaloers.”

Toekomst
“Het liefst werk ik de hele dag in een creatieve omgeving. Daar ligt mijn toekomst. Schilderen of tekenen, maar zie mezelf ook wel werken in de mediavormgeving. Ontwerpen voor posters bedenken bijvoorbeeld. Ik heb tijdens mijn opleiding stagegelopen bij Noorderzon, hartstikke leuk. Op school maakte ik wel eens een portret van iemand voor tien euro of voor een lunch. Ik heb bij de Stadsschouwburg als grimeur gewerkt en heel veel vrijwilligerswerk gedaan, maar het is zo moeilijk om een baan te vinden die bij mij past. ”

‘Van broodbaan naar droombaan’
“Nu met corona is dat natuurlijk helemaal moeilijk”, vult Cor aan. “De hele creatieve en culturele wereld ligt op zijn gat. Gelukkig hoeft Hanna niet bang te zijn dat ze niets verdient. We hebben net haar contract weer met een half jaar verlengd. Ze blijft hier werken en ondertussen blijven we bij het Instroomportaal samen zoeken naar een geschikte plek voor haar in de markt. Van broodbaan naar droombaan, zeg maar.”

Expositie
“En wellicht zijn er binnen de gemeente mogelijkheden. Stel je wilt als afdeling of onderdeel van de gemeente een schilderij of tekening aan de muur. Of je zoekt een expositie voor in een gebouw. Dan zou Hanna natuurlijk iets kunnen doen. Dan doet ze iets waar haar passie ligt en zou haar ook helpen in de zoektocht naar de baan die ze graag wil. En ze is niet alleen creatief met haar handen maar ook in haar denken, want heb je wel gezien dat ze zelf ook op het schilderij staat. Helemaal links, beetje los van de groep, met een schuin oog kijkend naar de rest. Erg mooi.”

Nieuwsgierig
Ben je nieuwsgierig geworden naar Hanna en naar haar werk, en denk je ‘daar wil ik meer van weten, kijk dan eens op haar account @fishyprincessx​ op Instagram. Daar zie je ook foto’s van haar andere hobby: cosplay. Waarbij ze zich verkleedt als karakter uit een comic of als fantasyfiguur. Compleet met make-up, body paint en pruiken. Over creatief talent gesproken.

Bovenste foto: de kunstenares met haar creatie

Onderste foto: Harm Wijkstra, hoofd beschut bedrijf, en Harry Norder, werkvoorbereider, van iederz ​bewonderen het schilderij​