Verhuizing iederz
In 2023 gaat iederz verhuizen. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen.
Afgelopen week is het volgende artikel verschenen op intranet:
Verhuizing Iederz zorgt voor trots én spanning
Begin 2023 verhuist Iederz naar een nieuw pand op de hoek van de sylkeborgweg met de uppsalaweg. De eerste paal moet de grond nog in maar de verhuizing is nu al het gesprek van de dag. Hoe komt dat? “Verhuizen naar een nieuwe omgeving is altijd spannend,” zegt Harm Wijkstra, afdelingshoofd bij Iederz. “Voor onze medewerkers geldt dat misschien wel in het kwadraat.” Hoe bereidt Iederz de medewerkers voor op de toekomstige verhuizing?
Allround medewerker Marianne Dijk kijkt ietwat gespannen om zich heen. Ze is weg van haar vertrouwde werkplek aan de lopende band om in het kantoortje van de werkleider vragen te beantwoorden over de verhuizing. Een interview vindt ze spannend, zegt ze, eng zelfs. Zodra ze door heeft dat ze haar eigen verhaal mag doen en dat een foto echt niet nodig is, is ze gerustgesteld en bereid om mee te werken.
Zenuwen
“De verhuizing brengt wel zenuwen met zich mee,” beaamt ze. “Een nieuwe werkplek en nieuwe omgeving zijn altijd spannend.” Marianne kan het weten. Ongeveer zes jaar geleden is ze al eens verhuisd. Toen vertrok ze van de locatie Peizerweg naar de locatie aan de Van der Hoopstraat. “Aan de ene kant heb ik er wel zin in, het is weer eens wat nieuws, maar aan de andere kant weet ik niet wat me allemaal te wachten staat en dat vind ik wel moeilijk.”
Van slag
Marianne is niet de enige die het er moeilijk mee heeft. “Een van de medewerkers hoorde dat ze naar een nieuwbouwpand moet verhuizen. Zij was helemaal van slag,” vertelt Harm. “Wat doe je me aan, riep ze. Je zet mijn hele leven op de kop. Ik kan nu lopend naar mijn werk en hoe moet dat straks?” Dit voorbeeld geeft goed weer waarom Iederz de medewerkers al vroegtijdig inlicht over, en meeneemt in, de verhuizing.
Dilemma
Het blijft uiteraard een dilemma. “Medewerkers van iederz houden niet van veranderingen, dat geeft prikkels. Iederz is hun tweede thuis, maar de huidige locaties voldoen niet meer in deze tijd. Verhuizen zorgt voor prikkels. Het is een verandering en veranderingen zijn eng. Maar de verhuizing naar de nieuwbouw zal op de langere termijn een betere werkomgeving geven, dus een beter huis. Het is toch prachtig dat wij dat als werkgever kunnen bieden,” zegt Harm.
Noodzakelijk
“De verhuizing is echt noodzakelijk,” vervolgt Harm. “Allereerst wil Qbuzz graag de beschikking hebben over de locatie Peizerweg om waterstof- en elektrische bussen te kunnen stallen dicht bij de busbaan. Dit is een onderdeel van de duurzaamheid Groningen. Ten tweede zitten we op het moment op meerdere locaties in panden die groot onderhoud vergen en niet meer voldoen aan deze tijd. Dat is qua kosten en werkverdeling niet ideaal. Daarnaast willen wij een professioneel werkleerbedrijf zijn. De huidige locaties voldoen niet aan de criteria hiervoor.”
Efficiënter
“Het nieuwe gebouw is dit wel. Het wordt veel efficiënter ingericht. Er komt een centraal magazijn, de afdelingen en de kantine sluiten beter aan zodat dat men veel meer interactie met elkaar heeft. Bovendien biedt het de mogelijkheden om meer werksoorten, zoals houtbewerking, binnen te halen,” legt Harm uit. “Kortom het nieuwe gebouw biedt ons straks veel voordeel, maar we zijn ons er zeker van bewust dat een verhuizing voor onze medewerkers extra spannend is.”
Communicatieplan
“Daarom zetten wij alles op alles zetten om medewerkers zo goed mogelijk te begeleiden. Dat is ook onze core business,” vertelt Harm. “Wij stellen daarom een uitgebreid communicatieplan op. We gaan alle medewerkers actief bij de verhuizing betrekken. We denken bijvoorbeeld na over een excursie naar het bouwterrein of aan filmpjes over de voortgang van de bouw. Laat de medewerkers maar zien wat er gebeurt. Het is voor hen namelijk extra belangrijk om een beeld te vormen bij de nieuwe locatie.” Marianne vindt het gebouw er op de foto prachtig uitzien. Het lijkt haar alleen veel te klein. Een bezoek aan het bouwterrein laat haar zien hoe groot het wordt en neemt deze zorg dan weg.
Positief en trots
“Niet alle medewerkers hebben overigens evenveel moeite met de verhuizing”, benadrukt Reggy Altman. Als werkleider bespreekt hij de verhuizing met zijn groep tijdens het werkoverleg. “Ik praat ze dan bij over nieuwste ontwikkelingen. Bijvoorbeeld dat de BAM nu is aangesteld als aannemer. De één kan er beter mee omgaan dan de ander. Veel vinden het juist spannend op een positieve manier. Die vinden het gewoon tof om naar een nieuw mooi gebouw te gaan. Harm beaamt dit: “Veel medewerkers zijn er ook blij mee dat de gemeente hen zo’n mooi gebouw ‘schenkt’. Het maakt hen enorm trots.”
Vragen, veel vragen
“Ja dat is waar,” zegt Marianne, als haar gevraagd wordt of er al gesproken is over de verhuizing. “We worden wel goed begeleid. Alleen hebben we veel vragen en op sommige vragen is er nog geen antwoord. Het duurt nog lang en dan willen we wel graag weten waar we aan toe zijn. Dat dit nog niet altijd kan maakt het extra spannend.” Zowel Reggy als Harm vertellen dat het stellen van vragen voor de medewerkers een manier is om met de spanningen om te gaan. “We krijgen constant hele concrete vragen,” vertelt Harm. “Kan ik mijn auto er wel kwijt? Is er een overdekte fietsenstalling? Waar stopt de bus precies? Op veel vragen hebben we nog geen antwoord maar het laat wel zien dat ze al actief nadenken over een toekomst op de nieuwe locatie.”
Antwoorden
“Als we een vraag beantwoorden dan verdwijnt er een zorg en krijgt men er steeds meer zin in. Zo is al bekend dat er een overdekte fietsenstalling komt,” zegt Reggy, “mijn groep is daar heel blij mee, want het gebeurt nu maar al te vaak dat iemand een nat zadel heeft. Juist met die informatie wordt de nieuwbouw ook een stukje van de medewerker en dat is voor hen juist heel belangrijk.”
Op de brommer
Marianne heeft nog behoorlijk wat vragen. Het zijn de praktische vragen waar al eerder over is gesproken. Hoe gaat het eruit zien en hoe kom ik er? Hier stopt er een bus bij de supermarkt maar is dat straks ook zo? Ze vraagt dit namens collega’s, want zelf gaat ze altijd op haar brommer. Marianne woont straks een stukje dichterbij de nieuwe locatie. Toen ze dat hardop zei moest ze lachen. “Dat is dan wel positief.”